Sodankylän Bongariwebbi
 
Kartta | Havainnot | Haku | Uutiset | Linkit | Palaute | Etusivu | In English

Bongauspaikka


Luoston vaellusluontopolku

 

Sijainti

 

Luoston 14 km pitkä vaellusluontopolku lähtee Luoston hissien ala-asemalta. Polku kulkee pääosin metsämaastossa.

 

Linnusto

 

Alueella tapaa iso- ja pikkukäpylintuja ja satunnaisesti myös kirjosiipikäpylintuja ympäri vuoden. Vaellusvuosina kirjosiipikäpylintuja näkee varmimmin heinäkuun puolivälistä myöhäiseen syksyyn. Taviokuurnan havaitsee helpoimmin huhtikuussa, jolloin se laulaa. Polun varrella ympärivuoden havaittavia lajeja ovat: pohjantikka, palokärki, metso ja lapintiainen. Luoston päällä voi kesäaikaan nähdä pikkukuovin ja tuulihaukan.

 

Muut tiedot

 

Luoston riistapolku 4 km

Lepolan vuokratuvan läheisyydestä alkava Luoston riistapolku tutustuttaa kohdetaulujen avulla alueen eläimistöön ja niiden elinympäristöön.

Räkki-luoston vaaraan ympäristössä kulkevan reitin kiertämiseen kannattaa varata 2-3 tuntia. Reitin puolivälissä on laavu ja tulipaikka taukoa varten.

Ukko-Luoston tunturipolku 11 km

Ukko-luoston huipun kautta kulkeva merkitty reitti alkaa Luoston rinteiden pysäköintipaikan pohjoiskulmasta, opastaulun vierestä.

Reilun kilometrin jälkeen polku erkanee Luoston vaellusluontopoluista vasemmalle kohti tunturia. Paljakka-alueella voi nähdä asumatonta erämaata jopa 80 km, sillä Ukko-Luoston huipun korkeus on 514 metriä.

Reitti jatkuu Pikku-Luoston huipun kautta Lampivaaraan, jossa on mahdollisuus tutustua ametistikaivoksen kiehtovaan maailmaan. Lampivaarasta patikoidaan takaisin Luostolle tunturin itäpuolta. Aarnilan laavu ja sen vieressä sijaitsevat lähteet tarjoavat oivan virkistymispaikan reitin loppupuolella.

Aikaa reitin kiertämiseen kannattaa varata noin 5 tuntia. Retkieväiden lisäksi on hyvä varustautua tukevapohjaisilla kengillä, sillä tuntureiden huipuilla on paikoitellen rakka-alueita.

 

Takaisin karttasivulle

Sodankylän kunta   Bongariwebbi
(C) 2001 Sodankylän kunta & ADK Oy