Sodankylän Bongariwebbi
 
Kartta | Havainnot | Haku | Uutiset | Linkit | Palaute | Etusivu | In English

Bongauspaikka


Pyhä-Nattanen

 

Sijainti

 

11 km Vuotsosta Sompiojärven tietä lähtee tieltä pohjoiseen polku, jota pitkin on n. 2 km Pyhä-Nattasen päälle. Tunturi on Sompion luonnonpuistossa, joten polulta poikkeaminen on sulan maan aikaan kielletty. Tunturin päällä on sääsuojana kunnostettu palovartiotupa. Päältä on hienot näkymät Sompion luonnonpuistoon ja Sompiojärvelle.

 

Linnusto

 

Tunturissa voi kesäaikaan havaita tunturilajistoa, kuten pikkukuovi, kapustarinta, lapinsirkku, kivitasku ja kiiruna.

 

Muut tiedot

 

Ruijanpolku 30 km

Vuotsosta itään lähtevää Sompiojärven tietä ajetaan 17 km soramontulle, jonne voi pysäköidä auton. Sompiojärven pohjoisrannalla tien välittömässä läheisyydessä on myös telttailualue.

Ruijanpolku lähtee kohti pohjoista Sompiojärven tieltä opastetaulun vierestä. Sompion luonnonpuistossa kulkeva Ruijanpolku johdattaa kulkijan Nattastuntureiden kaukka kiilopäälle. Luonnonpuistossa kulkiessa on muistettava pysytellä vain merkityllä polulla.

Terävä-Nattanen on 544 metriä korkea huippu, jossa voi tavata kiehtovan kiirunan. Matkaa Sompiojärven tieltä huipulle on 8 km. Polun varrella on mahtavia petäjiä, joiden kyljissä on vuosilukuja yli sadan vuoden takaa. Ruijan kauppamiehet ja kalastajat ovat käyttäneet tätä reittiä 1800-luvun jälkipuoliskolla, samoin kuin kullankaivajat, papit ja virkamiehet sekä mm. kansantieteilijä Samuli Paulaharju.

Matkaa Kiilopäälle kertyy 30 km, joten reitin puolivälissä kannattaa yöpyä Kaptukaislammilla leirytymiseen merkityllä alueella. Loppuosa matkasta on helpompaa maastoa; aihkikankaat ja tunturikoivikko saattelevat Kiilopääntien varteen, jonne reitti päättyy.

 

Takaisin karttasivulle

Sodankylän kunta   Bongariwebbi
(C) 2001 Sodankylän kunta & ADK Oy