Sodankylän Bongariwebbi
 
Kartta | Havainnot | Haku | Uutiset | Linkit | Palaute | Etusivu | In English

Uutiset


Päivämäärä: 13.01.2003
 

SATTASEN MUSTAKAULA

 

Ranuan keskustassa, Tauno Impiön pihassa on oleskellut oudon näköinen rastas joulukuun alkupuolelta saakka. Lintu osoittautui mustakaularastaaksi(2-kv koiras), kun linnusta julkistettiin kuva Ranuan paikallislehdessä viime viikolla ja ornipiirit kuulivat asiasta.Lintu oli paikalla 12.3.2003saakka. Lapista ei ole aiemmin varmennettua havaintoa lajista, joka on havaittu Suomessa n.30 kertaa.Tämä oli 4. kuluvalta talvelta.Elämme siis pakkastalven ohella mustakaulatalvea Suomessa.
Himmennän kuitenkin Ranuan havainnon ainutkertaisuutta Lapissa:14.1.1999 olimme Nyyssösen Olan kanssa Helsingin matkamessuilla Lapin osastolla ylläpitämässä lintumatkailuun liittyvää osastoa ja yleisöä kävi solkenaan tunnistuskierroksellamme.Piti tunnistaa pohjoisen faunaa ja sekös kiinnosti ohikulkijoita ilman sisäänheittäjiä.Silloin kaikessa kiireessä soitti Paarmanin Pekka ja kertoi,että Sattasessa oli omakotitalon ikkunalaudan talvikukka-asetelman marjojen kimpussa mustakaularastas. Ulkona oli -30 astetta ja lintua sai katsella ikkunan takaa metrin päästä.Talon isäntä oli kieltänyt havainnon ilmoittamisen lintumiehille peläten bongaritulvaa.Seuraavina päivinä lintua ei näkynyt.Havainnosta ei ole tehty Rariteettikomitealle ilmoitusta.Tarinan opetus on se,että vain pieni osa Suomeen harhautuvista harvinaisuuksista tulee havaituksi ja asiallisesti ylöskirjatuksi kotimaamme kamaralla.Ilmatilassamme lentelee mielenkiintoisia siivekkäitä.
Tuoreempi tarina: 19.1-03 soitti Väinö Kärkinen Pekka Paarmanille illalla, ja kertoi, että hänen pihapihlajassaan on ko.päivän ajan oleillut harmaaselkäinen rastas, jolla on mustaa kurkun alla. Paikka on lähellä Rabattia ja lintua oli seurattu ikkunan takaa koko päivän ja havainnoijalla oli hyvä lintukirja ja hänen mielestään kyseessä oli mustakaularastas.Seur aamuna lintua ei ollut paikalla ja Pekalla oli lähtö ikimuistoiselle reissulleen Puerto Ricoon Väli-Amerikkaan.
Nämä harvinaisen lähellä hyväksyttävää harvinaisuushavaintoa (RK/ARK) olevat tarinat korostavat lintuharrastajien toiveita saada
välittömästi tieto pihapiirien oudoista siivekkäistä.Innokas orni hoitaa asia niin,että pääsee piipahtamaan paikalla tai sitten lähettää joutilaamman paikalle. Se on harrastuksen henki kännykkäaikana.Tai että jonkinmoinen valokuva olisi kummajaisesta.

Uutishistoria

Sodankylän kunta   Bongariwebbi
(C) 2001 Sodankylän kunta & ADK Oy